CURS DE PRIMAVERA
Es tracta d’un curs teorico-pràctic en el qual s’aprenen els conceptes a través de l’experimentació directa en l’hort. Què aprendràs?:
- Conceptes relacionats amb l’agricultura ecològica.
- A dissenyar un hort i preparar el terreny.
- A sembrar, plantar i cultivar les hortalisses de temporada.
- A conéixer els possibles problemes (reg, insectes, fongs..) i com fer-los front.
- Aprendre sobre fauna i flora, aliades per als cultius.
- I podràs portar-te el que cultives!
Una vegada finalitzat el curs pots continuar fent pràctiques fins que comence la següent temporada.
Professorat:
Curs impartit per Mariló Antón Bolaños, Llicenciada en Ciències Ambientals, amb més de 10 anys d’experiència en horts urbans i agricultura ecològica.
La primera sessió sera el divendres, 15 de març
Les sessions teòriques i pràctiques es desenvoluparan en l’Hort de Felip (barri del Raval).
Horari divendres: de 17.00 a 19:00h.
Cost: 60€
El curs inclou totes les ferramentes necessaries, l’aïgua, el fem, els plantons i la palla. A més de gaudir de la parcel·la fins el canvi de temporada.
El pagament del curs ha de fer-se per ingrés o transferència bancària.
En finalitzar el curs, s’emetrà un Certificat de Participació amb un total de 20 hores, sempre que s’haja completat una assistència d’almenys el 80% de les hores.
Per a la realització del curs caldrà cobrir un mínim de 10 places i el màxim de matriculats serà de 30 places.
Inscripcions en: raval.es/agreco2024
TEMARI DEL CURS D’INICIACIÓ
A L’AGRICULTURA ECOLÒGICA
TEORIA
1. Definició d’Agricultura Ecològica.
1.1. Característiques
2. Elements bàsics de l’hort.
2.1. Planificació:
- Orientació
- Dimensionament
- Disseny i distribució
- Elecció de cultius
- Calendari de sembra, trasplantament i collita
- Tècniques bàsiques en l’Agricultura Ecològica.
3.1. La vida en el sòl
- Tipus de sòl. característiques principals
- Preparació del terreny. Principis bàsics
- Recuperació i regeneració del sòl
- Fertilització, el Compost.
3.2. Cultius compatibles. Associacions de cultius. Rotació, cultius complementaris: Plantes medicinals i ornamentals.
3.3. Control de plagues i malalties.
- Plagues més freqüents
- Fauna auxiliar, els depredadors de l’hort.
- Plantes que atrauen i serveixen de refugi als depredadors.
- Receptes casolanes i remeis naturals
- Tractaments en l’hort.
PRÀCTICA EN L’HORT
- Preparació del terreny: llaurar, rastellar i definir parades.
- Plantar i sembrar.
- Manteniment: Tractaments fitosanitaris, reposició de plantes, observació, reg, arranjament d’eines i gomes de degoteig…
==============
Se trata de un curso teórico-práctico en el que se aprenden los conceptos a través de la experimentación directa en el huerto. ¿Qué vas a aprender?:
- Conceptos relacionados con la agricultura ecológica.
- A diseñar un huerto y preparar el terreno.
- A sembrar, plantar y cultivar las hortalizas de temporada.
- A conocer los posibles problemas (riego, insectos, hongos..) y cómo hacerles frente.
- Aprender sobre fauna y flora, aliadas para los cultivos.
- ¡Y podrás llevarte lo que cultives!
Una vez finalizado el curso puedes seguir haciendo prácticas hasta que comience la siguiente temporada.
Profesorado:
Curso impartido por Mariló Antón Bolaños, Licenciada en Ciencias Ambientales, con más de 10 años de experiencia en huertos urbanos y agricultura ecológica.
La primera sesión será el viernes, 15 de marzo
Les sesiones teóricas y prácticas se desarrollarán en l’Hort de Felip (barrio del Raval)
Horario viernes: de 17.00 a 19:00h.
Coste: 60 €
El curso incluye todas las herramientas necesarias, agua, estiércol, plantones y paja. Además de disfrutar de la parcela hasta el cambio de temporada.
Al finalizar el curso, se emitirá un Certificado de Participación con un total de 20 horas, siempre y cuando se haya completado una asistencia de al menos el 80% de las horas.
Para la realización del curso habrá que cubrir un mínimo de 10 plazas y el máximo de matriculados será de 30 plazas.
Inscripciones en: : raval.es/agreco2024
TEMARIO DEL CURSO DE
INICIACIÓN A L A AGRICULTURA ECOLOGICA
TEORÍA
- Definición de Agricultura Ecológica.
1.1. Características
- Elementos básicos del huerto.
2.1. Planificación:
- Orientación
- Dimensionamiento
- Diseño y distribución
- Elección de cultivos
- Calendario de siembra, trasplante y cosecha
- Técnicas básicas en la Agricultura Ecológica.
3.1. La vida en el suelo
- Tipos de suelo. características principales
- Preparación del terreno. Principios básicos
- Recuperación y regeneración del suelo
- Fertilización, el Compost.
3.2. Cultivos compatibles. Asociaciones de cultivos. Rotación, cultivos complementarios: Plantas medicinales y ornamentales.
3.3. Control de plagas y enfermedades.
- Plagas más frecuentes
- Fauna auxiliar, los depredadores del huerto.
- Plantas que atraen y sirven de refugio a los depredadores.
- Recetas caseras y remedios naturales
- Tratamientos en el huerto.
PRÁCTICA EN EL HUERTO
- Preparación del terreno: labrar, rastrillar y definir paradas.
- Plantar y sembrar.
- Mantenimiento: Tratamientos fitosanitarios, reposición de plantas, observación, riego, arreglo de herramientas y gomas de goteo…