raval.es/ball24

A Alacant, volem preservar cinc varietats tradicionals de laprovíncia.
Encisam Copet de Montnegre
Bleda de Penca Roja
Carlota Habitada
Nap Crevillent
Bròcoli Blanco

Per això el Banc alacantí de Llavors (BALL), durant tot el mes de juny, té activa una campanya de captació de fons a traves del micromecenatge de Tríodes per a salvaguardar aquestes cinc varietats hortícoles autòctones, cinc tresors de la nostra província.
La teua participació ajudarà a la caracterització i divulgació de les llavors, convençudes que contribuirà al fet que més agricultors
les coneguen, reproduïsquen i finalment arriben a les nostrescases.

No et demores, la campanya finalitza el pròxim 29 de juny

raval.es/ball24

UN POC D’HISTÒRIA

En el segle XX s’ha perdut el 75% de la Biodiversitat cultivada en tot el Planeta segons l’ONU.

El monocultiu, els interessos comercials i la nostra separació com a éssers humans de la terra i dels cicles naturals ha fet que cada vegada es reduïsca més la varietat en la nostra alimentació, coneixem menys tipus de verdures i hortalisses i, atés que tenim menys tipus d’aliments, som més vulnerables enfront dels canvis de l’entorn.

La labor de les nostres àvies de guardar les llavors dels fruits més saborosos ha sigut essencial per a la nostra supervivència fins ara i es converteix en una eina imprescindible per al futur si volem frenar la pèrdua de biodiversitat.

Les varietats tradicionals de cultiu (VTC) són el fruit d’un procés de selecció i millora, per part de generacions de llauradors i llauradores, d’aquelles varietats que s’adaptaven millor a les condicions ambientals i culturals de l’entorn. Aquest procés ha generat una gran riquesa i diversitat genètica. Conservar la diversitat genètica de les espècies cultivades és mantindre la seguretat i estabilitat del sistema agroalimentari, especialment tenint en compte els futurs escenaris derivats del canvi climàtic global.

La recuperació i revaloració d’aquest patrimoni natural i cultural té una gran importància per al desenvolupament sostenible de les comunitats rurals, contribuint al desenvolupament de noves activitats socioeconòmiques que generen més oportunitats per a fer front a l’atur i la despoblació.

Gràcies al vostre suport podrem posar en marxa un primer projecte en el qual produirem cinc varietats tradicionals emblemàtiques d’Alacant “la Millor Terreta del Mon”, de les quals ja ens costa molt aconseguir llavors, que són: bleda penca roja, bròcoli blanc, encisam copet de Montnegre, carlota habitada i nap de Crevillent.

La caracterització d’aquestes varietats seria de gran ajuda per a més endavant treballar en un fitomejoramiento participatiu en el qual aportaran tant agricultors, productors de llavors, comerciant, etc. construint col·lectivament una xarxa de persones i entitats que recuperen, conserven i promocionen les varietats tradicionals de cultiu (VTC) i els coneixements tradicionals associats (CTA).

Conservar les llavors tradicionals és sinònim de ser amos de la nostra alimentació, molt vinculada a la nostra cultura i adaptada a les condicions del nostre territori.

Aquesta important labor necessita del teu suport.
Ens ajudes a conservar aquestes llavors? Ens ajudes a protegir la sobirania alimentària?

 

raval.es/ball24